כל מה שצריך לדעת על גרניט פורצלן
<script>
(function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){
(i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o),
m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m)
})(window,document,'script','https://www.google-analytics.com/analytics.js','ga');
ga('create', 'UA-101292309-1', 'auto');
ga('send', 'pageview');
</script>
אם אתם בתהליך בניה או שיפוץ, יש סיכוי סביר שביקרתם כבר באחת או יותר מחנויות הריצופים והחיפויים הרבות כל כך הקיימות בישראל. אל תרגישו לא בנוח אם קיבלתם קצת סחרחורת מהמגוון העצום של הסוגים, הגדלים, הגוונים, אפשרויות השילובים וכו'. המגוון הוא באמת עצום, ואם מגיעים ללא העדפה מוקדמת כלשהי זה יכול להיות מאוד מבלבל.
אז רגע לפני שאתם מחליטים, יש כמה דברים שחשוב לדעת על החומר הזה שהתקבל באהבה כל כך רבה בישראל ולמעשה החליף את סוגי הריצוף המסורתיים של אבן טבעית, קרמיקה וטרצו (בלטות) שאפיינו את רוב הבתים בישראל עד תחילת שנות התשעים.
מה זה גרניט פורצלן?
פורצלן הוא למעשה חרסינה.
חשוב לדעת שהמילה "גרניט" משמשת כאן כמקדם מכירות בלבד, וזאת כיוון שבאריחים הללו אין ולו טיפת גרניט, אלא שהמשווקים רצו לשוות לאריח תכונות של חוזק יוצא דופן ובחרו להציג אותו בשם זה לקהל הלקוחות.
אריחי הגרניט פורצלן מיוצרים במפעלים שונים ברחבי העולם, רובם מגיעים מאיטליה, ספרד, תורכיה וסין.
אריחים אלו עמידים מאוד בפני שחיקה ומופיעים היום בשלל צורות, צבעים, גדלים ומרקמים ובעצם כל מהותם היא לחקות חומרים טבעיים שהיינו רוצים שיעטרו את רצפת ביתנו אבל לא נבחר בהם כי הם פחות עמידים או פרקטיים לתפיסתם של חלק מאיתנו.
מה נפגוש באולם התצוגה?
כאשר נגיע לאולם התצוגה ייחשף בפנינו מגוון עצום של אריחים שניתן לחלק אותם לקבוצות הבאות:
- אריחים במראה אבן/שיש
- אריחים במראה פרקט
- אריחים במראה בטון
- אריחים במראה בריקים
- אריחים מעוטרים
גרניט פורצלן דמוי פרקט - EDIMAX
גרניט פורצלן דמוי בטון - REFIN
גרניט פורצלן דמוי אבן - EDIMAX
באיזה גדלים וצורות זה מגיע?
אפשר לחלק את הצורות לקבוצות הבאות:
ריבועים - האריחים במידה 60/60 הנפוצים לאט לאט מוחלפים על ידי המידות הגדולות יותר כמו 75/75 או 80/80 וגם 90/90. בקבוצה זו נמצא גם את המידות הגדולות יותר של 100/100 או 120/120, חשוב לדעת שאריחים במידות הגדולות הללו ניתנים ליישום רק על גבי תשתית ריצוף קיימת.
כמובן שישנם גם האריחים הקטנים לריצוף חדרי רחצה, בגדלים של 20/20 או 30/30.
מלבנים - המידה הנפוצה בקטגוריה זו היא 60/120, אבל ניתן למצוא גם בגודל 75/150 ומידות מלבנים אחרות. בקטגוריה זו נמצאים גם האריחים דמויי פרקט. בקטגוריה זו נמצאים גם האריחים דמויי הבריקים שיגיעו במידות 7/15 או 7/30 וכד'.
משושים - טרנד המשושים הגיע לארץ לפני מספר שנים, אלו הם אריחים בצורת משושה בגדלים שונים ובשלל דוגמאות, מיועדים לרצפה או לקיר.
מדליונים - צורה שחדרה לאולמות התצוגה ממש לא מזמן, ייחודית ומאוד מעניינת.
אריחי 3 מ"מ - אלו הם אריחים ייחודיים עצומים בגודלם, יכולים להגיע גם לגודל של 2 על 3 מטרים באריח אחד (!), הם דקים מאוד וניתנים ליישום רק על תשתית ריצוף קיימת.
גרניט פורצלן בדוגמת משושים - אתר חלמיש
גרניט פורצלן בדוגמת מדליונים - EQUIPE
שונות, גימור וטקסטורה
מעבר לגדלים המשתנים, נמצא בין האריחים גם שונות בגימור האריח ובטקסטורה שלו.
גימור מט - אריחים בגימור מט הם אריחים שאינם מבריקים כלל ויגיעו בטקסטורות שונות מחלקה מאוד ועד אנטי סליפ (אריח מחוספס מאוד נגד החלקה). אריחי הדמוי פרקט יכולים אף להופיע בטקסטורה שבתחושה ממש מדמה תחושת מגע בעץ אמיתי.
גימור מבריק - אריחים במראה מבריק, עם רמת השתקפות שונה מאריח לאריח, הקיצוני ביותר נראה ממש כמו מים. לעיתים נעדיף אותם בגלל המראה "היוקרתי" שהם עשויים לשוות, בדומה לשיש מבריק.
גימור לפטו - גימור שמזכיר קליפת תפוז, המגוון אינו רב בקבוצת גימור זו, אך יש הטוענים שהוא הפרקטי ביותר לניקיון מבין השלושה.
אז מה חשוב לבדוק כשנמצאים באולם התצוגה?
בחירת ריצוף לבית כוללת בתוכה הרבה מאוד פרמטרים, בראש ובראשונה המראה, לאחר מכן הפרקטיות, מורכבות היישום והתקציב כמובן.
ישנם כמה דגשים חשובים מאוד שכדאי לדעת על קיומם כאשר מסתובבים באולמות התצוגה השונים:
-
האריחים מתוצרת איטליה וספרד יהיו לרוב יקרים יותר מאלו המיוצרים בסין או תורכיה. כמו בתחומים אחרים, הסינים מציעים מוצרים מוזלים אך לא תמיד פחות איכותיים. ישנם בין האריחים הסיניים כאלו שאיכותם טובה מאוד ויכולים להתאים לתקציבים מסויימים. האריחים האיטלקיים ידועים באסתטיקה שלהם, בדרך כלל הם יהיו היפים ביותר באולם.
-
מחיר האריח לעיתים גם יצביע על אופן הייצור שלו. אריחי ה full body למשל הם אריחים שמגיעים כיציקת חומר אחידה, בשונה מהאריחים האחרים שיגיעו בשתי שכבות: שכבת החומר ושכבת הציפוי. זאת אומרת שאם שכבת הציפוי תיפגע בצורה כלשהי, נראה מתחת לציפוי את גוון החומר שנמצא מתחת.
-
באופן כללי, לא כדאי להתפתות לאריחים זולים במיוחד כיוון שאיכותם ככל הנראה ירודה והתוצאה של איכות זו תתגלה בשטח בעת היישום כאשר הם לא יעמדו בתנאי ההתקנה, במיוחד אם בכוונתכם ליישם בפינות של חיפויי הקיר את שיטת הגרונג (חיתוך ב- 45 מעלות).
-
לעולם אין לקבל החלטה על אריח כשהוא במצב שהוא עומד במאונך באולם התצוגה, יש לבקש מנציג המכירות להציג לנו את האריח במאוזן על הרצפה, בדיוק כפי שנראה אותו בבית. מראהו של האריח משתנה מאוד בעת שהוא עומד או שוכב, וזאת בשל זוויות התאורה.
-
לגבי פרקטיות וניקיון, אין מה להתבייש ואפשר להפעיל את מבחן "השערות", נציגי המכירות רגילים כבר שאחת משיטות המבחן הישראליות הן תלישת שערות ובדיקה האם הן נראות או נראות על גבי הריצוף ובאיזה רמה. בהמשך לזה, אני מציעה גם את מבחן "טיפות המים", כדאי להתיז קצת מים על האריח (ממש כמו שקורה בבית באופן רגיל ביום יום שלנו, במיוחד במטבח) ולראות עד כמה זה נראה לעין כאשר זה עדיין רטוב ואיך כשזה מתייבש ומזוויות שונות. מומלץ מאוד גם להניח את האריח בקרבה לאור השמש בכניסה לחנות, כיוון שבבית, באזורים שבהם יש לנו חלונות גדולים והשמש שוטפת את האריחים ייתכן שנראה עליהם את הלכלוך בצורה יותר משמעותית.
-
חשוב מאוד לברר מהי רמת ההשתנות של הדוגמא (ההדפסה על גבי האריח). ככל שרמת ההשתנות גבוהה יותר כך האריח נחשב ליותר מרשים בתוצאה הסופית. רוב האריחים מגיעים ברמת השתנות של אריח אחד לארבעה או חמישה, אבל ישנם גם כאלה שמגיעים לרמות גבוהות יותר והתוצאה בהם תהיה טובה מאוד.
-
כל האריחים המלבניים באשר הם יקבלו "בטן" קטנטנה במרכז האריח שלרוב אינה נראית לעין, אך בהקשר זה חשוב מאוד להיצמד להוראות היצרן, אחרת עלולים להיווצר מצבים של בליטות קטנות בריצוף אשר בדרך כלל מורגשות כאשר גוררים כסא או רהיט אחר בבית.
-
אריחי גרניט פורצלן חובה ליישם עם פוגות (מרווחים) של לפחות 3 מ"מ, זו הסיבה שכאשר בוחרים לרצף בגרניט פורצלן דמוי פרקט צריך לזכור שהמראה הסופי יהיה שונה ממראה של פרקט אמיתי מכיוון שבפרקט אין מרווחים כלל, וכמו כן, ככל שהזמן עובר הרובה שנמצאת בין האריחים נעשית אפורה ואם הגוון שלה שונה מאוד מהאריחים שבחרנו אנחנו עלולים לקבל מראה בעייתי של הרבה מאוד פסים אפורים ולא בטוח שלזה התכוונו מלכתחילה.
-
זכרו שבאולם התצוגה אתם רואים בדרך כלל אריח אחד. בבית נקבל מסה גדולה מאוד מהאריח ואם הוא בעל דוגמא מאוד "מקושקשת" אז יכול להיות שבאריח אחד זה ייראה לנו מצוין אבל בבית זה יהיה יותר מדי. מנגד, גם אריח חלק מאוד, שאין לו דוגמא או טקסטורה כלל יכול ליצור מראה מאוד משעמם וחסר אופי. אם אתם מתקשים מאוד לדמיין את מראה הריצוף בכמות גדולה, אפשר לבקש מנציג המכירות להפנות אתכם לבית שבו יושם הריצוף לאחרונה, לעיתים זו אופציה שקיימת, או להיוועץ באנשי מקצוע, אדריכל או מעצב פנים.
לסיכום, בחירת ריצוף כללי לבית היא באמת בחירה חשובה אבל לא בהכרח מסובכת, חשוב להגיע לאולם עם כיוון כללי, קצת "שיעורי בית" לפני הביקור מאוד יעזרו, אפשר לבקר בבתים של חברים או שכנים שבנו או שיפצו לאחרונה, או לחפש תמונות מנחות באינטרנט.